Tietoa ruokahävikistä

Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta johtuen päätyy syömättä roskiin tai biojätteeksi. Näin käy valitettavasti tällä hetkellä noin 30% kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta.

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa valtavasti ympäristöä, sillä reilu viidennes kulutuksemme aiheuttamista ilmastopäästöistä syntyy pelkästään ruoan tuotannosta. Kun heitämme ruokaa roskiin, tuotannosta aiheutuvat päästöt ovat syntyneet aivan turhaan.

Ruokahävikki on suuri ongelma myös Suomessa ja sen ongelmat näkyvät esimerkiksi Itämeren rehevöitymisessä. Meillä kotimaassa syömäkelpoisesta ruoasta heitetään roskiin koko elintarvikeketjun aikana 10-15%, joka tarkoittaa vuosittain yli 400 miljoonaa kiloa. Kaikkein eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa. Ruokahävikki on suoraan myös pois kukkarosta, kun kaupasta ostettu ruoka päätyykin kotona roskiin.

Osa ruokahävikistä syntyy siksi, että ruokaa heitetään roskiin heti, kun parasta ennen -päivä on ylittynyt. Lähes aina ruoka on tässä vaiheessa vielä täysin syötävää, sillä päivämäärä kertoo tuotteen vähimmäissäilyvyysajan. Lue lisää parasta ennen -merkinnästä.

Ruokahävikin vähentäminen on usein helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Hävikin vähentämiseksi löytyy paljon vinkkejä, joita on varsin helppo toteuttaa omassa arjessa. Esimerkiksi ruokaostosten suunnittelu, jo olemassa olevien ainesten hyödyntäminen, pakastaminen ja nahistuneiden kasvisten ja hedelmien jatkojalostaminen keitoksi tai smoothieksi ovat hyviä tapoja välttää ruokahävikkiä!

Me Fiksuruoalla pyrimme puolestamme vähentämään hävikkiä Suomessa myymällä verkkokauppamme kautta pääosin elintarvikkeiden jäännös- ja poistoeriä, jotka ovat muutoin vaarassa joutua hävikiksi. Samalla pääsemme tarjoamaan ruokaa ja käyttötavaraa kuluttajille reiluin alennuksin. Näin sinulla on mahdollisuus säästää ruokaostoksissa ja tehdä samalla hyvää ympäristölle vähentämällä ruokahävikkiä!

Suurimmalla osalla tuotteistamme on vielä reilustikin parasta ennen -päiväystä jäljellä, sillä syitä sille, miksi tuote on vaarassa joutua hävikiksi, löytyy monia. Näistä yleisimpiä ovat:

• poistuva tuote, kausituote brändi- ja pakkausmuutokset
• lähestyvä parasta ennen -päiväys
• liikatuotanto

Yhdessä voimme varmistaa, ettei Suomessa heitetä turhaa ruokaa roskiin!

Lue lisää ruokahävikistä: http://www.saasyoda.fi/ruokahävikki-suomessa
Lähteet: Luonnonvarakeskus, LUKE, saasyoda.fi